Mideastweb: Middle East

הגנה עצמית - לא כיבוש


heb_home_but.gif (266 bytes)

English

heb_but_goal.gif (300 bytes)

Send Us Mail

heb_but_bereaved_par.gif (329 bytes)

heb_but_ed.gif (286 bytes)

   

English Version: Self-defense, not settlements

הגנה עצמיתלא כיבוש

בתגובה למאמר שכתב באחרונה על ההתנחלויות, שלדון שרטר טוען שמחיר הכלכלי והמוסרי של מפעל ההתנחלויות חשוב בהרבה מכל שיקול אידיאולוגי. "אם נחלל את הארץ הזו בהתנהגות לא מוסרית, הזהירו אותנו נביאינו, היא תסלק אותנו מעל פניה. קדושתה אינה מהותית לה, אלא מוענקת לה על ידי מעשינו המוסריים."

(פורסם ב"ג'רוזלם פוסט" ב- 6 בפברואר 2008)

ירושלים – במאמר שפרסמתי ב"ג'רוזלם פוסט" ב- 30 בינואר, טענתי כי תחת שיחזקו אותנו, ההתנחלויות שלנו מחלישות אותנו משום שהן שוחקות באופן חמור את האמונה שלנו ושל העולם בצדקת דרכנו - העמידה על זכותו של העם היהודי למדינה ריבונית במולדתו הנושנה.

דעותי הותקפו ביותר ממאה טוקבקים באתר של העיתון, במכתבים למערכת ובכמה מסרים אישיים - למרות שמדי פעם גם הובעה תמיכה בעמדותי. הרשו לי להתייחס לכמה מהטענות שהוצגו נגד הטיעון שלי.

הביטחון והעומק האסטרטגי הם הטענות המרכזיות נגד כל נסיגה מהגדה המערבית. ההפגזה המתמשכת על שדרות בעקבות הנסיגה מעזה נתפסת כהוכחה מכרעת לאיוולת של כל ניסיון פשרה עם הפלסטינים.

הימין הפוליטי בישראל טוען שהמשך האחיזה בגדה המערבית הוא על כן המסלול הבטוח ביותר בשבילנו, ולמעשה המסלול האפשרי היחידי. נוכחות ישראלית כבדה בשטח, נוסף על חומת הביטחון, צמצמו באופן משמעותי את אירועי הטרור – זו עובדה.

אבל עולות שלוש שאלות: כמה מזה אפשר לייחס להתנחלויות? לעומת היתרונות, מה המחירים? שמא אפשר להשיג את היתרונות האלה בדרך אחרת?

ההתנחלויות אינן נכס ביטחוני; נכון יותר לראות בהן נטל, מעמסה על היכולת הצבאית שלנו. הן הפכו לעשרות מטרות אזרחיות "רכות" שההגנה עליהן דורשת משאבים צבאיים עצומים, משאבים שאפשר היה לפרוס בצורה הטובה בהרבה במקום אחר. נוכל להשיג תוצאות טובות יותר במאבק נגד הטרור בלי ההתנחלויות.

ומחיר השמירה עליהן? המחיר הכלכלי העצום - בתקופה שבה מערכות הבריאות, החינוך והרווחה של ישראל נתונות כולן במשבר קשה – הוא נושא הראוי למאמר נוסף. הבה נתמקד במחיר הפוליטי ובהשלכותיו.

בתור יהודים וישראלים אנו יודעים, שאיננו יכולים להיות תלויים ברצונו הטוב של העולם שיגן עלינו; אבל גם לא נוכל לשרוד זמן רב בלעדיו. אלה עובדות החיים. המאבק על דעת הקהל הוא בשבילנו עניין של חיים ומוות. לא מדובר ב"לשאת חן" בעיני הגויים, כפי שסבורים כמה מהפטריוטים השוטים שלנו. מדובר בניצחון חיוני לנו בזירה של דעת הקהל, בעולם מקושר ומקוון יותר מאשר בכל תקופה אחרת בתולדות האנושות.

 

האסטרטגיה של האויבים שלנו, שאותה הם מקדמים בתחכום הולך וגובר מאז 1967, היא להציג את ישראל כעוד מדינת אפרטהייד מסוגה של דרום-אפריקה, שגורלה שתישכח כמו משטרים קולוניאליים אחרים. הנרטיב שלהם פילס לו נתיבות בקרב האליטות ומעצבי דעת הקהל – באקדמיה, בתקשורת, בתנועות דתיות (יש הרבה יותר אמריקאים דתיים שאינם אוונגליסטים), בעמותות הבינלאומיות, באיגודי עובדים ובמקומות אחרים. בין השאר, הגיע גם לצעירים יהודים רבים ותרם להתרחקותם מישראל ומיהדותם.

ובעיני כל הקבוצות האלה, הראייה המרכזית היא בדיוק ההתנחלויות והכיבוש המתמשך של ישראל של אוכלוסיה אזרחית פלסטינית. בהשוואה לאלה, מאבקה של ישראל נגד אויביה הרצחניים מתגמד יותר ויותר, ואף מטילים ספק באמיתותו.

אנו שומעים לעתים קרובות תלונות על כך שיחסי הציבור של ישראל אינם מצליחים לפעול נגד המסע ארוך הטווח הזה להשמידנו. מה קרה לשכל הישר שלנו? אנו יכולים להציג טיעון משכנע המבוסס על הגנה עצמית, בלי צורך בהתנצלות, כעמידה על זכות אנושית טבעית. כאשר אנו מנסים להצדיק סיפוח, אנחנו מפסידים במשחק עוד בטרם החל.

לא רק שהכפפת יחסי הציבור שלנו לעניין ההתנחלויות מזיק קשות לטיעון ההגנה העצמית, הקו הזה יוצר לחצים פוליטיים בינלאומיים הכובלים את ידינו ומשתקים את היכולת שלנו להילחם בטרור ביעילות.

איזו מכת בומרנג! ההתנחלויות הן ברכה לאויבינו ונזק לנו.

אך מה אם היציאה מהן תביא הפגזה נוסח שדרות על שאר שטחה של ישראל? את הסכנה הזו אפשר לצמצם באופן משמעותי על-ידי נסיגה בהסכמה, המלווה בתנאים הביטחוניים המתאימים, לרבות מעקב, אבני דרך, הבנות ברורות ביחס ל"קאזוס בלי" וערובות בינלאומיות.

אך רק מי ששוגה באשליות יחשוב שבדרך זו נוכל להיפטר מכל סיכון. בלי ספק, תידרש יכולת הגנה עצמית חזקה מאוד לאורך זמן, וזו תגובה באווירה בינלאומית שתתמוך בשימוש בה לפי הצורך.

בטווח הארוך, מה משרת על הצד הטוב ביותר את האינטרסים של ישראל? הוודאות כי יגברו הבידוד והדה-לגיטימציה שלה, כמחיר בלתי נמנע של דבקות בהתנחלויות, או הסיכון של עסקה עם הרשות הפלסטינית, שתגובה בהסדרי ביטחון בשטח ובערובות בינלאומיות שונות? זהו ויכוח לאומי מהותי שעלינו לנהל.

יתר על כן, הסם הנגדי האמיתי לטרור הפלסטיני הוא פיתוח כלכלי פלסטיני, שאינו אפשרי כשעלינו להחזיק יותר מ- 500 חסימות בכבישי הגדה המערבית - שרובן מיועדות לשמירה על ההתנחלויות יותר מאשר לעצירת טרור המכוון לישראל.

הטיעון כאן התייחס לשיקולים אסטרטגיים קונקרטיים בלבד, כי זה העניין שעלינו להתייחס אליו כעת. אבל ישנו גם מימד מוסרי: מאז 1948 חוסר הישע והאונים כבר אינם מודלים קבילים לקיום הקולקטיבי היהודי. אך גם הפעלת כוח בלתי מוסרי אינה מודל כזה. זה חשוב בראש ובראשונה לנו, בגלל מה שאנו מצווים להיות, ובגלל התוצאות המפחידות של התעלמות מהמימד הזה. ההגדרה העצמית שלנו אינה פתוחה למשא ומתן, אבל יש ליישם אותה מבלי לנשל את שכנינו.

ארץ ישראל חיונית לנו, ובכל זאת היא רק אמצעי להשגת מטרה. המטרה היא שחרור העם היהודי ממצב קיומי בלתי נסבל ויצירת חברה צודקת. אם נחלל את הארץ הזו בהתנהגות לא מוסרית, הזהירו אותנו נביאינו, היא תסלק אותנו מעל פניה. קדושתה אינה מהותית לה, אלא מוענקת לה על ידי מעשינו המוסריים. השליטה בחברון חשובה לנו הרבה פחות מיחס צודק לגר, ליתום ולאלמנה.


שלדון שרטר, איש עסקים תושב רעננה, הוא יליד מונטריאול שעלה ארצה ב- 1976. המאמר תורגם מאנגלית. הוא מופץ על-ידי שירות החדשות של "קומון גראונד" (CGNews) ואפשר למצוא אותו ב- www.commongroundnews.org.

פורסם ב"ג'רוזלם פוסט" ב- 6 בפברואר 2008, www.jpost.com

הפרסום אושר על-ידי בעלי הזכויות.

שער רשת המזרח התיכון

Mideastweb Middle East

Map of Palestine Map of Israel Map of Iran Map of Syria Map of Afghanistan Jerusalem Detail Map  Map of Egypt Dictionary Middle East Recipes Jerusalem/Quds to Jericho   Israeli-Palestinian History   Middle East Countries   Detailed Iraq Map Map of Iraq Baghdad Map Iraq Iran Islam History History of Arabia   Egypt  History of Israel & Palestine  Israel-Palestine Timeline  History of Zionism Israeli-Palestinian Conflict in a Nutshell Population of Ottoman Palestine Palestinian Parties and armed Groups Middle East Maps  Hamas  MidEastWeb Middle East Master Reference and External Sources

צעדים של אמון